Scheiden en uit elkaar gaan

Als u gaat scheiden, maakt u met uw ex-partner ook afspraken over uw pensioen.

Uw partner heeft volgens de wet recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tot de scheiding heeft opgebouwd. Andersom geldt dat ook. Dit heet verevening.

Uw ex-partner krijgt ook een deel van het partnerpensioen. Namelijk het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd totdat jullie uit elkaar gingen. Dit heet bijzonder partnerpensioen.

U mag samen ook andere afspraken maken. Die afspraken moeten in jullie echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden staan.

 

Woonde u samen?

Dan gelden andere regels. Kijk bij stap 3.

Welke situatie geldt voor u?

 1. U kiest voor verevening of maakt andere afspraken met uw ex-partner
  Vul het formulier van de overheid in en stuur dit samen met het echtscheidingsconvenant naar ons. Wij regelen het verder voor u.

 2. U kiest voor conversie
  Bij conversie zetten we het verevende ouderdomspensioen om in een eigen ouderdomspensioen voor uw ex-partner. Na conversie heeft u dus geen verplichtingen meer naar uw ex-partner.

 3. U woonde samen en had een samenlevingscontract
  Geef dan zelf door dat de relatie is beëindigd. Via de knop hieronder kunt u het contactformulier invullen.

  We berekenen uw pensioen dan opnieuw. Bij beëindiging van de samenlevingsovereenkomst heeft uw ex-partner namelijk (onder voorwaarden) recht op een deel van het partnerpensioen.

Uw ex-partner afmelden (via het contactformulier)
Vragen

Scheiden is niet makkelijk. Bij scheiden komen veel keuzes kijken. Ook met betrekking tot uw pensioen. Heeft u algemene vragen over de pensioenregeling? Stel ze in het contactformulier of bel onze pensioenspecialisten op 088 119 80 30.

Heeft u advies nodig bij het maken van uw keuzes? Praat met mensen in uw omgeving of schakel indien nodig een financieel adviseur in.